Spelen in en leren van de natuur

Bij Vrijland staat buiten spelen en buiten zijn bovenaan! Vrijland is er voor jongens en meisjes in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Bij Vrijland is veel ruimte voor vrij spel en kan elk kind op gaan in zijn eigen belevingswereld. Ook bieden wij georganiseerde activiteiten aan. We houden in het aanbod rekening met de leeftijd van de kinderen. Ze zijn vrij om deel te nemen of iets voor zichzelf te doen.

 

Lees hier meer over onze activiteiten in afgelopen periode

De thema’s: geleid door elementen en seizoenen

We laten ons leiden door de elementen van de natuur (lucht, aarde, water of vuur) en het seizoen waarin we spelen. We zijn sportief, maar houden ook van luieren in een hangmat. We zijn creatief en maken bloemsierkunst of een schilderij. We willen ons niet beperken tot het spelen in de natuur, maar juist ook kijken wat de natuur ons nog meer te bieden en te leren heeft. We gaan op onderzoek uit om te leren van de beestjes en planten in de natuur. We houden ook van wetenschap; wat leert de natuur ons, hoe werkt een vuursteentje en waarom verandert de maan van vorm?

Naast gewoon struinen kunnen kinderen ook..

..kastanjes poffen ∼ bloemboeket maken ∼ hutten bouwen ∼ zelf verf maken ∼ survivalbaan afleggen ∼ ansichtkaart van bloemen maken ∼ eieren verven ∼ raket de lucht in schieten ∼ blotevoetenpad lopen ∼ vissen vangen ∼ dam bouwen ∼ muziekinstrument maken ∼ boom klimmen ∼ speurtocht organiseren ∼ natuurparfum maken ∼ broodje bakken ∼ natuurwever maken ∼ buiten bingo ∼ bosbowlingbaan ∼ brandnetelsoep maken ∼ zakmesdiploma halen ∼ hartslag boom luisteren ∼ heksenbezem maken ∼ takkenmikado ∼ kruidenboter maken ∼ paddenstoelen herkennen ∼ bloemen stempelen ∼ vogels herkennen ∼ potje voetbal in het bos ∼ voel de boom en vind ‘m terug ∼ levend stratego ∼ zelf popcorn maken ∼ en ga zo maar door…

Elk weertype

We passen onze activiteiten aan het weertype aan. Is het erg warm, dan zoeken we de koelte van het bos of het water op. Is het koud, dan gaan we iets actiefs doen, zoeken we de winterzon op, of maken we juist een klein vuurtje (op een scoutingterrein) en bakken daar een broodje.

En is het buiten écht niet te doen? Dan kunnen we binnen lekker sporten, doen we onderzoek in ons kinderlab, houden we een gezellige bingo, zijn we creatief of doen de kinderen iets op eigen initiatief.

Heb jij met je kind iets leuks gedaan en wil je ons dit laten weten? Graag, tips zijn altijd welkom.

Tips?

Samenwerkingspartner

Vrijland is kernpartner van ABC Vermeer-, Berg-, en Leusderkwartier. Scholen, kinderopvang en welzijnsorganisatie Indebuurt033 werken hierin samen om kinderen een goede en gezonde start te bieden, en ouders te ondersteunen bij de opvoeding. Kijk voor meer informatie op Over ABC Vermeer-, Berg-, Leusderkwartier.